Hyvällä juontajalla on tapahtumakokonaisuus hallussa, hän on ymmärtänyt tapahtuman tavoitteen ja pystyy juontokäsikirjoituksen kautta vahvistamaan tavoitteiseen pääsyä. Luonnollisesti hyvä juontaja hallitsee oman esiintymisjännityksensä, omaa vahvat esiintymistaidot ja pystyy vahvan lavapreesensin kautta reagoimaan tapahtumiin.
Mikä sitten tekee hyvästä juontajasta ilmiömäisen?
Hypätään aikakapselin kyytiin ja kuljetaan ajassa taaksepäin. Ennen kirjoitetun tiedon syntymisen ja yleistymisen aikakautta tieto siirtyi sukupolvelta toiselle suullisessa muodossa. Yhteisöissä arvostettiin hyviä muistajia, kuten tietäjiä ja shamaaneja, jotka välittivät arvokasta tietoa eteenpäin mm. tarinoiden ja kertomusten muodossa.
Miksi tietäjät ja shamaanit eivät vain ladelleet faktoja? Koska hyvä tarina on helpompi muistaa sekä itse tarinankertojan että kuulijan. Hyvä tarinankertoja vangitsee kuulijansa huomion ja siihen vielä ripaus mystiikkaa ja nuotion savua, niin yleisölle saadaan luotua tunnekokemuksen avulla vieläkin syvempi muistijälki.
Tarinankertojien arvostus ei suinkaan ole kadonnut nykypäivänä, ja siitä todisteena on vaikka tämän vuoden Nordic Business Forum, joka keräsi Messukeskukseen 7000 liike-elämän vaikuttajaa kuuntelemaan kahdeksi päiväksi tarinallistettua tietoa. Lipun hinnat olivat 1300 eurosta 3500 euroon (+ alv.), joten suinkaan maksuttomasta nykypäivän nuotiopiiristä ei ollut kyse.
Shamaaneja, tietäjiä ja suurinta osaa Nordic Business Forumin puhujia yhdisti tarinallistamisen lisäksi myös se, että tarinoita ei kerrottu paperista lukien tai lunttilappuja hyödyntäen.
Kuvittele itsesi myyntitilanteeseen, jossa toinen myyjistä osaa kertoa sinulle samantien tuotteen perustiedot ja toinen tarkistaa kaiken ohjekirjasta tai älylaitteeltaan. Kumman koet uskottavammaksi? Todennäköisesti sen, joka oli opetellut tuotetiedot ulkoa. Sama pätee esiintyjiin; ne jotka muistavat asiansa ulkoa koetaan vakuuttavammaksi!

Miten tämä kaikki sitten liittyy juontajiin?
Puhujien kohdalla alamme pikkuhiljaa jo vaatia ulkoa muistamista, mutta esiintyjien kaartista juontajilla on livetapahtumissa lähes 99% varmuudella muistiinpanot mukana. Siksi juontaja, joka pystyy toimimaan roolissaan muistin varassa erottuu joukosta.
Hyödynnä siis ihmisten luontaista arvostusta tarinankertojia kohtaan ja upota käsikirjoitukseen rohkeasti tarinoita tiedon välittämiseen ja tunnelman luomiseen. Lisäksi nosta vakuuttavuuttasi jättämällä muistiinpanot lavan taakse.
Vaikka älylaitteet tekivät meistä laiskoja ulkoa oppijoita niin samaiset laitteet auttavat sinua nyt erottumaan muista juontajista. Kirjoita hakukoneen kenttään muistitekniikat ja aloita matka kohti ilmiömäistä juontajaa.
Mikäli haluat oppia tai vahvistaa juontamisen taitojasi porukalla niin tutustu Maikin Juontajaksi! -koulutukseen. Sieltä saat suoria tipsejä myös ulkoa muistamiseen.
Treenaamisen iloa!
Terkuin, Tuuli-Elina
PS. Seuraava koulutus on 4.12.2022 Tampereella ja siihen on vielä kaksi paikkaa vapaana!
PPS. Vinkki pienten lasten vanhemmille! Älä ole tarinankertoja, kun luet iltasatuja, koska lopputulos ei välttämättä ole toivottu. Terveisin Äiti, joka eläytyi Harry Potteriin siinä määrin, että kukaan ei nukkunut seuraavana yönä 😀