Tällä kertaa blogissa tarkastellaan ”Juontaja”-termin määritelmää. Kaikki lähti äsken käymästämme erittäin provosoivasta keskustelusta.

Miettikää seuraavaa – juttelimme tapahtuma-alan toimijan kanssa. Hän kertoi ensin omasta firmastaan, joka tuottaa live-streameja ja sitten vastavuoroisesti oli meidän vuoro kertoa MAIKISTA tai kysyttiin, että kuuliko hän meidän Keynoten, että ollaanko jo tuttuja? 🙂

Ellu rupes pohtimaan, että voitaisiinko tehdä striimien juontojen suhteen yhteistyötä niin hän vastasti, että he KÄYTTÄVÄT AMMATTILAISIA ELI TOIMITTAJIA, JOTKA OSAA TEHDÄ TAUSTATYÖT JA JATKOKYSYMYKSIÄ AIHEESEEN LIITTYEN.

Ja jatkoi vielä, että juontajahan yleensä tervehtii ja ”on sillain kevyempi”. Ai vittu, tässä vaiheessa katsottiin Ellun kans toisiamme ja todettiin, että ”sulla on aika mielenkiintoinen käsitys siitä, mitä juontaja tarkoittaa.”

Huomattiin, että samassa missä väite osui molempia TODELLA syvälle ja tuohduimme (perin juurin), niin tämä oli myös erinomainen oppimisen paikka. Meille ei ole siis tullut mielenkään, että ”Juontaja” -terminä voi olla jollekin sellainen, että ei ole asiantuntija vaan, että juontaja on edelleen se ”missi, joka sanoo että vois vähän juontaa” (suora lainaus keskustelukumppaniltamme).

Nähtävästi meidän ulkoinen habitus ohjaa lokeroon ”kevyt juontaja”, eikä suinkaan siihen, että olisi koulutusta taustalla.

Wikipedian määritelmä juontajasta:
”Juontaja on juhlan tai muun tilaisuuden osioiden esittelijä. Juontajan tehtävänä on tilaisuuden läpivienti suunnitelmien mukaisesti sekä mahdollisen yleisön viihdytys tai sen haastattelu tai muu sellainen toiminta.”

Mutta ainakin tälle tyypille TOIMITTAJA oli huomattavasti ammattitaitoisempi kuin juontaja voi ikinä olla. Me kyllä yritimme kertoa, miten MAIKIN juontajille keikalle valmistautuminen on ensisijaisen tärkeää ja, että valitsemme aina tapahtumaan sopivan ammattitaitoisen juontajan. Juontajan tehtävä on nimenomaan perehtyä aiheeseen (jos ei ole jo ko. alan asiantuntija), ja parhaimmillaan jo suunnitteluvaiheessa juontaja on asiakkaan kanssa yhdessä miettimässä tapahtuman läpi vientiä. Juontaja osaa lisäksi todellakin haastatella ja tehdä jatkokysymyksiä.. SEN LISÄKSI, että MAIKIN juontaja on ammattiesiintyjä, osaa ottaa yleisön haltuun, artikuloi selkeästi ja puhuu miellyttävällä äänellä.

Mutta; kysymys kuuluukin, että onko ”juontaja” siis tosiaan sellainen ammattinimike, että se ei kerro ammattitaidosta vaan ”on sillain kevyempää hymyilyä ja tervetulon toivottamista”??? WHAT??? Pitäisikö meidän viestiä omasta asiantuntijuudesta jollain toisella nimikkeellä? Toimittajaa ei voida käyttää, eikä me meidän mielestä olla myöskään sisällöntuottajia. Onko hosti juontajaa kuvaampi termi asiantuntijalle, joka toimii tapahtuman tai streamin ”juontaja” eli sellaisena henkilönä, joka OSAA tehdä taustatyöt ja aiheeseen liittyvät jatkokysymykset?

Mulle ehkä pahin provokaatio oli, kun hän sanoi jatkoksi, että ”juontaja on sellainen, joka voi sit olla vaikka jossain kauppakeskuksessa.” Näin punaista ja ihan totta meinasin jo lähteä menemään, mutta hillitsin itseni ja totesin, että ”se kyllä vaatii myös ammattitaitoa” ja sain nihkeän puolihymyn vastaukseksi. Kaupallinen juonto on ihan totta varmasti vaikein juontamisen alalaji – jos siis kyseessä on AMMATTILAINEN, joka tekee taustatyöt, kertoo tarjouksista omin sanoin ja osaa vielä ohjata asiakasvirtoja liikkeisiin. Mutta tokihan ”juontaja” voi mennä sinne kauppakeskukseen myös hymyilemään ja sanomaan tervetuloa – jos se jollekin asiakkaalle riittää.

Viimeisenä ennen keskustelun loppua varmasti jo mielessämme kuristimme tämän keskustelukumppanin (ei haittaa jos hän tunnistaa itsensä tästä – me tuohduimme ja tämä toimi hyvänä herätyksenä hänen ja kenties jonkun muun meille potentiaalisen asiakkaan kapeakatseisuudesta, jotta voimme jatkossa viestiä paremmin), kun hän totesi, että ”kaikki striimeissä käytetyt toimittajat ovat esim. Yliopistokoulutuksen saaneita journalisteja”. Ellu napautti takaisin, että meillähän on Katin kanssa molemmilla Ylempi AMK-tutkinto.

Uskokaa siis tai älkää, mutta meillä on korkeamman asteen koulutus ja siitä huolimatta haluamme olla JUONTAJIA. Mutta näköjään näitä alalajeja tarvinnee kenties enemmän, että osataan viestiä meidän asiantuntijuudesta paremmin.

Loppuun haluan siis sanoa asian, mikä pätee sekä yritys- sekä yksityiselämässä; Vaikka tämä ärsyttää nyt hetken, niin ei kannata liikaa tuhlata energiaa, koska aina löytyy ihmisiä, jotka eivät vain ymmärrä, että JUONTAJA voi olla taitoa vaativa ammatti.

Kiitos siis vielä keskustelukumppanille tunteiden herättämisestä, tämä kävi meille oppina termistön laajentamiseen. Ja iso kiitos Tampere-talo, että te luotatte meidän juontajien ammattitaitoon ja saatiin olla mukana tapahtumassa <3