Mikäli haluat säästää aikaa, tässä lyhyt vastaus: Kyllä!

Olin juuri viime viikolla juontamassa syksyn ekaa striimin välityksellä pidettyä tapahtumaa ja siinä päivän aikana tulin pohtineeksi juontajan roolia striimatussa- versus livetapahtumassa. Väittäisin, että striimatussa tapahtumassa ihmisten mielenkiinnon ylläpitämiseen täytyy tehdä enemmän töitä kun live-tapahtumassa. 

Häiriöt verkkotapahtumissa

Striimattu tapahtuma kilpailee pahimmillaan kaiken netissä olevan tarjonnan kanssa, kun sitä seurataan kukin yksin kotoa tai työpaikalta. Kuinka helppoa onkaan avata uusi välilehti omalla koneelle ja käydä vilkuilemassa Facebookkia.

Livetapahtumassakin toki saa kilpailla älypuhelimien kanssa, mutta kukaan harvemmin poistuu kesken luennon jääkaapille tai hakemaan postia.

Puheenvuorojen tulee olla mielenkiintoisia, mutta niin myös juonnon. Juontojen avulla kuljetetaan punaista lankaa, mutta myös aktivoidaan kuulijaa. Striimatun tapahtuman juonnossa onkin äärimmäisen tärkeää etukäteen miettiä miten saadaan kuulija pysymään koneen ääressä.

Striimattua tapahtumaa saatetaan myös seurata pienemmissä porukoissa työpaikalla. Kameran ollessa kauempana ihmisten kasvoista, saattaa striimattutapahtuma tuntua henkisestikin kaukaiselta.

Ote yleisö haltuun!

Juontajan tuleekin osata ottaa striimin välityksellä tapahtumaa seuraava yleisö yhtä hyvin haltuun, kuin se olisi läsnä samassa tilassa. Yleisön kanssa on keskusteltava vaikka se onkin eri ”huoneessa”.

Kaikilta tapahtuman puhujilta ei välttämättä voi vaatia pro tason kameraesiintymistä, joka tempaa yleisön mukaansa, mutta juontajalta tätä osaamista voi ja pitää vaatia. Juontajan kuuluu synnyttää yhteys yleisöön ja ylläpitää sitä koko tapahtuman ajan. Striimatun tapahtuman juontaminen on vaikeampaa, joten siihen roolin ei kannata valita ihmistä, jolta puuttuu osaaminen juontamisesta tai kameraesiintymisestä. Linssin läpi yleisöön kontaktin luominen ei ole milläänlailla helppoa.

Striimatun tapahtuman juontaminen vaatii osaavamman juontajan, kuin live-tapahtuman juontaminen. Älä siis tyydy hyvään vaan vaadi parasta.

Tuuli-Elina

PS: Pyydä tarjous luottojuontajasta seuraavaan tapahtumaasi. Ota yhteyttä!