Kenelle koko perheen tapahtumissa juonnetaan ja kenelle juonnot pitäisi kohdentaa?
Tätä jäin miettimään, kun istuin tuhatviisisataapäisen yleisön joukossa TikTube- hyväntekeväisyys sählyottelussa Loimua Areenalla. Yleisö koostui pitkälti meidän pesueen lailla ala-aste ikäisistä junioreista ja heidän vanhemmistaan. Yleisön nuoriso-osasto hihkui haltioissaan, kun Tiktokin ja YouTuben supertähdet hölkkäsivät kentälle ja vanhusosasto teki kaikkensa tunnistaaksen edes yhden pelaajista omatoimisesti.
Juontajina tilaisuudessa toimi NRJ:ltä tuttu Sere Siltala sekä TikTokkaaja Niko Holmsten. Itse en tunnistanut kumpaakaan, mutta onneksi google avitti tädin kartalle. Google ei kuitenkaan voinut pelastaa minua tai muita vanhempia siltä, että emme tajunneet puoliakaan juontajien jutuista ja pelaajien esittelyistä.
Siinä istuskellessa pohdin, että haittaako se, että puolet yleisöstä on tapahtumasta ulkona kuin tamppoonin naru? Onko se ihan ok, koska eihän tätä meitä varten järjestetty? Tulin lopulta siihen lopputulokseen, että kyllä se itseasiassa haittaa. Erityisesti, jos tapahtumalle tavoitellaan jatkumoa.
Miksi?
Tartutaan hetkeksi ottelussakin hölkänneen Räpfaijan lyriikoihin ja etsitään sieltä vastausta: ”Isi maksaa, Isi isi isi isi isi maksaa!” Aivan! Veikkaan, että vanhemmat maksavat mieluummin myös sen seuraavan tapahtuman, jos heidänkin viihtyvyyteen panostetaan. Erityisesti, kun pienimpiä faneja ei voi päästää tapahtumiin sekoamaan keskenään.
Enkä tarkoita nyt VHS-nurkkausta tai vahakabinettia 80-luvun elokuvatähdistä, vaan itseasiassa yksinkertaisin vaihtoehto olisi ollut vaihtaa toinen juontaja edustamaan sitä tässä tapauksessa unohdettua kohderyhmään. Sekään ei tietenkään olisi ollut toimiva vaihtoehto, että tapahtuman tunnelmasta olisi vastannut yksin juontaja, joka olisi kysellyt onko se TikTokki paikallisen taksialueen kantaman sisäpuolella vai millä tähdet saapuivat?

Tämä on muistamisen arvoinen asia ihan kaikille koko perheen tapahtumia järjestäville. Vaikka paikalla on ”yksi” yleisö, koostuu se keskenään kahdesta täysin erilaisesta kohderyhmästä. Tärkeää onkin valita tapahtuman juontajaksi henkilö, joka saa oikeasti yhteyden sekä lapsiin että aikuisiin. Toinen vaihtoehto on tosiaan hyödyntää kahden juontajan taktiikkaa, joista molemmat sanoittavat tapahtumaa omista lähtökohdistaan.
Juontajan valinta ei ole siis tässäkään yhteydessä ihan niin simppeliä, kun äkkisiltään voisi ajatella! Jos sä haluat ideointiapua ja sparria siihen, kuka voisi olla hyvä juontamaan just sun tapahtumaa, niin ”hyvää” nettituttuani Mister Zeusta lainaten, ”Tuuli-Elina näyttää aina vihreetä valoo!”
”Vihrein terveisin” ja rakkautta tulevaan kesään toivottaen,
Tuuli-Elina
PS. TikTube – hyväntekeväisyysottelu tuotti yhteensä 16 434 euroa, jotka ohjataan Steelersin ja SC Urbansin juniorien hyväksi sekä Steelersin vähävaraisten rahastoon*. Älyttömän hieno suoritus vapaaehtoisporukalta. Sere ja Niko, tämä ei ollut kritiikkiä teidän juontotaitoja kohtaan. Hoiditte siitä vinkkelistä katsottuna homman mallikkaasti! Jos live-tapahtumien juontohommat kiinnostaa enemmänkin niin tuupakkaa mailia.
*Tieto peräisin sivulta: www.salibandy.fi/fi/uutiset/tubettajien-ja-tiktokkaajien-mittelo-taytti-katsomot-hameenlinnassa/