Tätä punaista lankaa seuraamme ja haluamme olla juontoalaa uudistava yritys. Keväällä käynnistimme ensimmäiset Juontajaksi -koulutukset alalle haluaville ja sen tiimoilta tuli idea myös blogin kirjoittamisesta.

Miksi emme jakaisi juontoalan kuulumisia, vinkkejä, kömmähdyksiä ja uutisia blogimuodossa? Tässä ensimmäisessä postauksessa avataan hieman juontajan roolia tapahtumissa.

MAIKIN mutu-tutkimuksen mukaan (alkaen vuodesta 2013) MIKÄÄN tapahtuma EI KOSKAAN mene läpi, kuten etukäteen on ajateltu. Vaikka juontajan tulee valmistautua aina hyvin ja olla yhteydessä tilaajaan tapahtuman läpiviennistä, muistiinpanoihin kannattaa jättää tilaa uusille merkkauksille. Joku puhuja on sairastunut tai titteli on kirjoitettu etukäteen väärin – puheet vaihtavat paikkaa tai ruokailuun siirtymiseen tulee uusi ohjeistus.

Juontajana tärkeintä on, että saisi keskittyä tapahtumapäivänä vain juontamiseen. Jos olet itse juontamassa firmasi tilaisuutta tai yhdistyksen tapahtumaa, anna muiden hoitaa miljoonat muut järjestelytehtävät, jotta voit itse keskittyä juontamiseen. Kyse ei ole siitä, että juontaja olisi laiska tai osaamaton muiden tehtävien hoitamiseen, vaan siitä, että juonnot kärsivät, jos pitää samaan aikaa olla sekä ääniteknikko, ottaa vieraat vastaan ja tsekata takahuonetarjoilu bändiä varten.

Ehdottoman tärkeää juontajalle on tietää tapahtuman tavoite ja sen toivottu fiilis. Juontaja välittää tunnetta ja on siksi tapahtuman onnistumisen kannalta ratkaisevassa roolissa. Juontajan puhetyyli, esiintyjien esittelyt, oma kehon kieli ja pukeutuminen viestivät kaikki yleisölle tunnetta tapahtumasta. Pahinta on, jos yleisö joutuu jännittämään juontajan puolesta. Siksi on tärkeää olla varma esiintymisestään ja vetää täysillä -myös ne odottamattomat käänteet.

Yksinkertaisimmillaan voisi ajatella, että juontajan tarkoitus on informoida aikataulusta ja käytännön asioista – ja näin se totta kai onkin. Mutta jos juontaja toimii vain kuuluttajana ja lukee annetut ohjeet paperista, niin se ei tuo tapahtumaan mitään lisäarvoa. Ennemmin voisi ajatella, että juontaja on koko tapahtuman mittainen oma ohjelmanumero joka nostaa tapahtuman arvoa.

Summa summarum, sanoisin, että ennen kaikkea juontajan tehtävä on johdatella yleisö päivän teemaan ja välittää tunnetta. Juontajan rooli on tapahtumassa on näkyvä ja ammattijuontaja osaa suhtautua tehtäväänsä sen vaativalla vakavuudella -tai letkeän rempseästi!

Ystävällisin terveisin
Kati Vasell
p. 040 756 9720

MAIKKI Crew -keskitymme juontamiseen
www.maikki. fi