Juontaja. Seremoniamestari. MC. Isäntä. Emäntä. Host. Fasilitaattori. Fasilitoija. Lavaemäntä. Moderaattori. Kuuluttaja. Selostaja. Seminaaritirehtööri. Toimittaja.

Tällaisia vastauksia sain, kun LinkedInissä kyselin, kuka tai mikä on se henkilö, joka esim. seminaarissa tai yleisötapahtumassa sanoo tervetuloa, kutsuu puhujat sisään, huolehtii aikataulusta ja hoitaa haastattelut.

Meille on ollut aivan itsestäänselvää, että kyseessä on juontaja. Mutta esim. yksi vastaus oli: ”Moderaattori mun mielestä toimiva; valmistelee, juoksuttaa, kevyesti fasilitoi (kysyy kommentit, ohjaa puhujaa ym.) huolehtii ajasta, klousaa.”

On siis selvää, että saman työn tekevälle ihmisille on monta termiä. Riippuu vissiin henkilöstä, millä sanalla haluaa itseään kuvattavan tai mitä osaamista haluaa korostaa.

Me tarkoitamme juontajalla henkilöä, joka:

Juontajan rooli on siis monipuolinen ja juontaja toimii monenlaisessa ympäristössä. Juontaja voi olla töissä esim. kauppakeskustapahtumissa, messuilla, festareilla, asiantuntijaseminaareissa, lasten tapahtumissa, häissä, yritystilaisuuksissa, avajaisissa, tuotelanseeraustilaisuudessa, palkintogaalassa, radiossa, TV:ssä, live-streameissä, jne.

Olipa käytettävä titteli mikä hyvänsä, tärkein on, että juontaja hoitaa työnsä ammattitaidolla. Lisäksi varmistamme aina, että juontaja voi omalla osaamisella tuoda lisäarvoa tapahtumaan. Kaikilta meiltä löytyy juontamisen lisäksi muuta osaamista, josta on hyötyä eri tilanteissa.