Tuo äärimmäinen tabu eli raha. Mitä ammattijuontaja maksaa?

Maikilla (ja yleisesti) juontohinta on aina ns. ”könttäsumma”, eikä tuntihinta. Tämä johtuu siitä, että vaikka tilaisuus kestäisi 7h sijaan vain 4h, juontaja kuitenkin varaa ko. päivän tilaisuutta varten matkoineen ja valmistautuu keikkaan etukäteen tekemällä tilaisuuteen sopivan käsikirjoituksen.

Tuossa Tuuli-Elinan kanssa pohdittiin, että ollaan molemmat tehty ekoja juontoja noin 200€ hintaan ja se oli silloin noviisina ja harjoitusmielessä ihan OK. Monet alalle tulevat keräävät kokemusta myös juontamalla ilmaiseksi ja se on hyvä tapa kerryttää omaa CV:tä ja saada sinne isoja tapahtumia meriiteiksi – kunhan ei liian pitkään polje omaa ammattitaitoaan ja alan muita toimijoita tekemällä keikkaa ”näkyvyyssetelillä”.

Sitten kun puhutaan kokeneista juontajista, jotka ovat tehneet satoja keikkoja, hinta on yleensä 1000€ molemmin puolin. Kokeneet juontajat ovat timantteja ammattitaitonsa ansioista. Kyseessä ei ole ”vain juontaja”, joka spiikkaa ihmiset sisään ja ulos vaan he vahvistavat omalla asiantuntijuudellaan tapahtuman tavoitetta, herättää yleisössä oikeanlaista tunnelmaa käyttämällä mm. väliharjoitteita ja ovat alati valmiita reagoimaan poikkeaviin tilanteisiin. Moni juontajista myös kouluttautuu jatkuvasti ja siksi kaikki Maikin juontajat käyvät myös meidän juontokoulutuksen, jotta voimme olla varmoja juontamisen laadusta.

Hintaan vaikuttaa tekijän kokemus, alan ammattitaito ja Suomessa niin hurjasti arvostettu piirre, eli julkisuus. Lisäksi juontopalkkioon vaikuttaa myös tapahtuman vaativuus eli paljonko aikaa menee käsikirjoituksen tekemiseen; esim. jos juontoon sisältyy myös paneelikeskustelun fasilitointi, se lisää valmistautumisaikaa merkittävästi.

Jos juontaja on TV:stä tuttu, juontopäivän hinnat on alkaen noin 3000€.

Kun tapahtumassasi on ammattijuontaja, et siis maksa vain niistä minuuteista, joita hän on tapahtumassasi lavalla. Juontajan palkkio koostuu seuraavasti asioista:

Ammattijuontajaa ei oteta tapahtumaan vain siksi, että tapahtuman järjestäjä vapautuu stressistä, kun joku toinen on vastuussa ohjelmassa. Eikä vain siksi, että näin voi itse järjestäjänä myös nauttia juhlan tunnelmasta ja olla läsnä vieraille. Eikä siksi, että ammattijuontajan avulla tunnelma pysyy katossa. Mennäänpä askel pidemmälle.

Ammattijuontaja otetaan siksi, että tapahtumaan saapuva VIERAASI kokee olonsa arvostetuksi. Hienot puitteet, hyvä ruoka, ammattijuontaja ja tilaisuuden tavoitetta tukeva ohjelma – WAU!
Ammattijuontaja otetaan siksi, että tapahtumaan saapunut VIERAASI voi luottaa, että tapahtuma pysyy aikataulussa. Näin ollen hän on ajoissa hakemassa lapsensa päiväkodista ja pääsee jatkamaan hyvällä mielellä arkisia puuhia.
Ammattijuontaja otetaan siksi, että sinun VIERAASI voi jännittämättä nauttia ohjelmasta hymyillen. Ikävää olisi, jos hänen tarvitsisi jännittää ja tuntea myötähäpeää hermostuneen tapahtuman vetäjän puolesta, joka pahimmillaan on pakotettu talon sisältä juontotehtäviin.

Ammattijuontajan hintaa koostuu siis useasta tekijästä ja ammattijuontajan käytön tarkoitus on helpottaa järjestäjän stressiä ja ennen kaikkea tuoda tapahtumakävijöille lisäarvoa. Tässäkin pätee usein kuultu totuus siitä, että laatu maksaa.