Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten pukeutuminen vaikuttaa sinusta tehtävään ensivaikutelmaan? Se mitkä värit, materiaalit, asusteet ja tyylin olet valinnut vaikuttaa paljon siihen, millaisen tulkinnan yleisö sinusta tekee.
Esiintyjänä on aina tärkeää huomioida kohderyhmä, jolle on menossa puhumaan. Oli sitten juontajan roolissa tai pitämässä asiantuntijapuheenvuoroa, siinä missä sisältö suunnitellaan etukäteen, myös ulkoiseen olemukseen on hyvä kiinnittää huomiota.
Kannattaa aina siis varmistaa, ketä on yleisössä ja onko tilaisuudessa pukukoodia? On eriasia puhua yrittäjille seminaarissa kuin messukeskuksessa koko perheen tapahtumassa. Jos tilaisuudessa ei ole pukukoodia ja sanotaan, että ”ihan rennosti voi pukeutua”, on tätäkin hyvä täsmentää. Toiselle rento tarkoittaa, että on OK laittaa puku ilman kravattia ja toiselle rento on t-paita ja kulutetut farkut. Mieti siis aina yleisön kautta, kenelle puhut ja millainen tyyli sopii tilaisuuteen.
Esimerkiksi kun pidän itse pukeutumisen koulutuksia, voisin korostaan omaa asiantuntijuutta vaikkapa pukeutumalla kotelomekkoon, jakkuun ja korkokenkiin. Jakku tai miehillä puvun takki korostaa aina osaamista, vakuuttavuutta ja asiantuntijuutta. Tästä syystä lähes aina esim. pankki- ja vakuutusvirkailijat käyttävät jakkupukuja. Se koetaan uskottavaksi. Vaan itse valitsen aina lähes poikkeuksetta koulutuksiin mekon, tai puseron päälle neuletakin ja jalkaan siistit kiilakorkotennarit. Koen, että asiasisältö on sen verran hyvin hallussa, eikä minun tarvitse korostaa enää asiantuntijuutta pukeutumalla jakkuun vaan sen sijaan valitsen pehmeän materiaalin, kuten neuleen, joka tekee minusta helposti lähestyttävämmän. Stylisti nimike ja rooli saattaa osallistujista olla jollain tasolla pelottava ja siksi haluan olla mahdollisimman samaistuttava ja ilmaista sitä myös pukeutumisella.

Toki on aina tärkeää, että persoona välittyy pukeutumisesta. Mikään ei ole kamalampaa katsottavaa, kuin se, että esiintyjä ei viihdy omissa vaatteissa tai että ne ovat väärän kokoiset. Jos esiintyjä jatkuvasti nostelee vaikka housuja ylöspäin, korjaa liian kireällä olevaa kravattia tai rapsuttaa niskaan kun vaatteet pesulappu kutittaa, yleisön mielenkiinto siirtyy puheen sisällöstä aivan väärään asiaan. Vaikka ostoksille on kiva ottaa ”makutuomari” mukaan tai laittaa puoliso asialle, niin älä silti koskaan osta vaatetta vain siksi, että toinen sanoo, että ”hei vitsi sä näytät hyvältä” -jos se ei sinusta tunnu omalta.
Pukeutuessa on hyvä miettiä, kaipaako itse vaatteelta mukavuutta, särmää, rokkia, naisellisuutta, sporttisuutta tai konservatiisivuutta. Mitä asioita haluat itsessäsi korostaa ja miten voisit edesauttaa vaikutelmaa pukeutumisen kautta? Tyyli luodaan aina persoona edellä ja esimerkiksi asusteet on kiva tapa vaihtaa aina hieman lookkia fiiliksen ja halutun vaikutelman mukaan. Esimerkiksi jo vaikkapa yksivärisen kauluspaidan vaihtaminen kuosilliseen muuttaa asun ilmettä rennommaksi! Taskuliinan väri, vyö, siististi kammattu parta, silmälasit tai kengät on niitä ”pieniä asioita”, joilla oikeasti voidaan isosti vaikuttaa kokonaisuuteen. Listaa voidaan jatkaa sujuvasti koruilla ja huiveilla, meikillä, sukkahousuilla, hatuilla jne.

Missä väreissä esiinnyt? Väreihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Tiedätkö, mitkä ovat sinulle parhaiten sopivat värit ja sävyt? Jos et, kannattaa ehdottomasti käydä värianalyysissä. Ihmiset, jotka käyttävät itselle oikeita värisävyjä, koetaan luotettavammiksi, vakuuttavammiksi ja energisemmiksi. Väärät värisävyt vasten kasvoja tekee ihosta esim. kirjavan, väsyneen, harmaan, keltaisen tai saa juonteet näkyvimmäksi. Musta on hyvin yleinen ja suomalaisten luottoväri, mutta silti se sopii vain 12% suomalaisista. Kannattaa siis ottaa selvää, mitkä ovat sinua parhaiten pukevat sävyt.
Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, voit seuraavaksi lukaista, mitä värit viestivät (linkki: https://toimivatyyli.fi/mita-varit-viestivat/)! Silläkin on vaikutusta, valitsetko yleisön eteen päällesi räiskyvää punaista vai huomaamatonta harmaata. Ja kun tiedät, mitkä värit ja sävyt ovat juuri sinulle ne parhaat – anna palaa ja esiinny eduksesi!

PS. Ja sit lisätään tähän vielä se ihan se perusasia eli siisteys ennen kaikkea. Jo ihan sillä, että katsot peiliin sekä edestä että takaa, vältetään suurimmat sudenkuopat. Onko sukkahousut ehjät? Onko hiukset kammattu siististi? Näkyykö vaatteesta pesulappu? Tyylikkyys ei ole taikatemppujen tekemistä eikä se tarkoita sitä, että pitäisi olla päällä viimeisimmät trendien mukaiset merkkivaatteet. Tyylikkyys on sitä, että huolehtii itsestään. Käy suihkussa, katsoo päälleen ehjät ja tahrattomat vaatteet ja että kokonaisuus on mietitty. Arvokkaissa iltagaaloissa, joissa pukeudutaan parhaimpiin iltapukuihin ja frakkeihin, on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, että hiukset ovat laitetut ja puhuu samaa kieltä valitun asun kanssa. Kengät on kiilotettu ja asusteet valittu persoonaa tukien.
Kun näistä asioista on huolehdittu, olet jo valtavasti edesauttanut halutun ensivaikutelman syntyä.
Stylisti-juontaja, Kati Vasell