Kun aloitimme blogin pitämisen, tuli toive kuulla, millainen on juontajan työpäivä ns. kulissien takana. Yleensä Faceen ilmestyy kuvia vain h-hetkestä ja illasta saa hyvinkin glamouren täyteisen kuvan 😉

Olin perjantaina juontamassa erään yrityksen 10-vuotisjuhlaa Helsingissä, paikkana upea Bankin juhlatila Unioninkadulla. Juhlat alkaisi klo 18.00 ja kestäisi puolille öin.

Valmistelua juontoa varten oli tehty jo parisen viikkoa, kun tilaajan kanssa vaihdettiin sähköpostiviestejä tapahtuman kulusta, ohjelmasta ja juontokäsikirjoitustakin tuli suunniteltua hyvissä ajoin. Torstai-iltana katsoin vaatteet, kengät, meikit, juontokansion ja muut tarvittavat kassiin valmiiksi.

Työpäivä näiden juhlien tiimoilta perjantaina alkoi noin klo 13.30 kun tavarat oli pakattu ja lähdin ajelemaan kohti Helsinkiä. Halusin olla ajoissa, laittautua paikan päällä ja tehdä rauhassa sound chekiä ja tavata illan esiintyjät ennen aloitusta. Hyvä, että lähdin ajoissa sillä Mannerheiminkadun tietyöt sotkevat tyylikkäästi liikennettä Helsingin keskustassa ja ajelin keskustaan noin 40 min.

 

Juhlatila Bank Helsingissä

Auton vein Kasarmitorin parkkihalliin, nappasin tavarat kantoon ja kävelin Bankkiin. Olin paikalla hieman yli neljän. Tapahtumajärjestäjäksi palkattu henkilökunta oli jo vastassa; bändi viritteli soittimiaan ja pöydät oli nätisti katettu. Tarjoilijat kulkivat edes takaisin, ääniteknikot oli vauhdissa ja tapahtumajärjestäjä viimeisteli hänelle kuuluvia tehtäviä.

Juhlatila valmiudessa iltaan

Tila oli upea ja minulle osoitettiin valmistautumiseen omaan käyttöön yksi kokoustila! WAU! Tämä on harvinaista; yleensä takatilat (jos sellaisia edes on) jaetaan kaikkien esiintyjien kesken, joten tämä oli ihan luksusta. Vein siis tavarat sinne, sain juotavaa ja aloitin meikkaamisen ja vaatteiden vaihdon.

Minulle osoitettu oma takatila!

Olin valmiina hieman ennen klo 17, jolloin oli sovittu vielä viimeinen chekkaus yhdessä tapahtumajärjestäjän ja firman tj:n kanssa. Tähän settiin oli etukäteen niin hyvin valmistauduttu, että suuria muutoksia ei tullut. Hieman päätin fiksata juontokäsikirjoitusta vielä tässä vaiheessa. Katselin kun bändi PAM! feat. Ella ja heidän perään mentalisti Noora Karma teki sound chekkiä ja juttelin molempien kanssa, miten haluaisivat heidät juonnettavan lavalle? Toki oma ehdotus on aina valmiina, mutta on hyvä varmistaa esiintyjältä, ettei puhu ohi suunsa. Lopuksi tsekkattiin vielä juontomikin äänentaso ja kaikki alkoi olla valmiina iltaa varten.

Kaikki valmiina, juontaja valmiina

Tämän jälkeen palasin omaan huoneeseeni ja kävin läpi ensimmäisiä juontoja. Päädyin kirjoittamaan osan juonnoista vielä uusiksi – näin tapahtuu joka kerta 🙂 ja silti juonnot muuttuvat vielä lavalla tilanteeseen sopiviksi. Kävin varsinkin aloitusjuontoa ääneen läpi, jotta olisin valmis astumaan lavalle. Yleensä jännittää sen verran, että ekat 30 sekuntia lavalla menee ”sumussa” ennen kuin saa taas ajatuksen juoksusta kiinni.

 

Juonnot valmiina, hieman uudelleen kirjoitusta..

Soitin vielä Ellulle illan fiilikset ja sain tsemppaukset – sitten vain odottelin, että tulee lupa ottaa aloitusjuonto. Kuuden maissa olin lavan luona valmiina ja 18.10 sain luvan astella lavalle. Alkujuonto oli lyhyt ja sen päätteeksi kutsuin lavalle toimarin pitämään tervetulopuhetta. Tämän jälkeen muutama käytännön asia ja sitten kutsuin lavalle keittiömestarin esittelemään menun. Sitten ohjasin ihmiset syömään. Tähän kaikkeen meni noin 15 minuuttia ja sen jälkeen seurasi ohjelmassa ruokailu, mikä tarkoitti minulle juontajana tunnin taukoa.

Aina täytyy olla toki saatavilla, jos tulee jotain yllättävää juonnettavaa tai ollaankin valmiita jatkamaan aiemmin mutta menin huoneeseeni ja kaivoin läppärin esiin. Tilaisuuksissa on juontajilla ja esiintyjillä varsinkin pitkät odotusajat niin olen opetellut käyttämään kaikki hetket hyödyksi 🙂 Nykyään onneksi netti on saatavissa melkein joka paikassa! (Millä esiintyjät saa aikansa kulumaan laivalla???)

Ilokseni sain myös lämpimän ruuan huoneeseen ja ruokailin sitten tuossa välissä. Yleensä esiintyjille on varattu ruoka, mutta monesti siihen on mahdollisuus vasta loppuillasta kun juhlaväki on syönyt ensin.

Pikkuisen parempi iltapala!

19.30 ohjelma jatkui ja pääsin juontamaan illan pääshowna toimineen mentalisti Noora Karman lavalle. Sitä ennen herättelin yleisöä lyhyesti pienellä harjoitteella, jotta olivat valmiina Nooran showta seuraamaan. Juonto kesti yhteensä noin 5 minuuttia. Tämän jälkeen jäin seuraamaan sivuun Nooran settiä, en ollut aiemmin hänen live-esitystä nähnyt, joten se kiehtoi. Ja huikea veto olikin!

Illan tähtenä Noora Karma!

Kun taikuus oli ohi, oli pieni välijuonto jälkiruuasta ja muusta yleisestä ohjeistuksesta. Sen jälkeen pieni vartin breikki bändille aikaa laittaa soittimet valmiiksi. 20.15 juonsin bändin lavalle ja sen jälkeen olikin taas 45 min aikaa istua läppärin ääressä.

Loppuilta meni nopeasti, bändin juonto tauolle, takaisin tauolta ja vielä hetkeksi koneen kimppuun. Kun bändin viimeinen setti loppui 22.30 maissa, kiittelin omasta puolestani, annoin ohjeistuksen loppuiltaa ja jatkoja varten sekä toivotin vielä onnea yritykselle ja mukavaa illanjatkoa kaikille.

Kävin vielä vaihtamassa muutaman sanan tapahtumajärjestäjän sekä toimarin kanssa, sitten vaihdoin vaatteet -juhla-asu vaihtui verkkareihin, kun paljon mukavampi ajaa löysissä housuissa ja tennareissa 😉 Sitten hipsin nopeasti autolle, niin ettei juhlaväki nähnyt ettei illuusio juontajan lookista särkyisi =D

Tämän näköinen about oli lookki ennen ja jälkeen juontojen 😉

Paluumatka olikin sitten sutjakkaampi, pysähdyin pieneksi toviksi Tiiriön Apsille ja olin kotona 01. Halusin käydä vielä suihkussa, joten nukkumaan pääsin 01.30 eli tasan 12 tuntia myöhemmin kun olin keikalle lähtenyt!

Kyllä näille keikoille pituutta kertyy, vaikka voisi kuvitella, että ”nopeastihan sä nyt käyt muutamat juonnot tekemässä”.. Vai mitä? 🙂