Miten juonnat kameralle?

FB-livevideoiden teko on kuuminta hottia tällä hetkellä, mutta vielä aika harva yritys on uskaltautunut niitä tekemään. Jos siis haluat erottua massasta niin kannattaa laittaa kamera laulamaan. Mokaamista ei kannata tässäkään lajissa pelätä vaan ajattele se lisäarvona: se on sitä elämää mikä niitä katselijoita kiinnostaa.

MAIKKILAISET eli Kati, Tuuli-Elina ja Iida kävivät Moron Sky-baarissa vetämässä Fb-liven (ja skumppaa) teemalla; Miten juontaa kameralle? Jos missasit liven, se löytyy tallenteena MAIKIN Fb-sivuilta, mutta jos opit paremmin lukemalla, niin tässä tipsit kirjallisessa muodossa.

Se, mitä tapahtuu taustalla ei näy live yleisölle, joten pokkana vaan! 🙂

Ennen kuvaushetkeä tee ainakin nämä:

  • Sisäistä juonnot, koska liveissä ei voi käyttää kansiota tai muistiinpanoja. Ainakaan niin, että niihin jää roikkumaan. Parasta on tukeutua omaan muistiin. Mikäli videon juontaja jää pänttäämään lähetyksessä muistiinpanoja, menettää hän helposti kontaktin katsojaan. Jos kyseessä on haastattelu, opettele ulkoa haastateltavien nimet ja suunnittele haastattelun runko. Toki omassa kysymyspatteristossa ei tarvitse pysyä jos keskustelu etenee kohti tavoitetta ilmankin.
  • Mietin myös plan-B valmiiksi seuraavien tilanteiden varalle. 1. Et muista mitä piti sanoa 2. Tulee teknisiä ongelmia 3. Tapahtuu ennalta arvaamaton tilanne, esim. joku ohikulkija päättää tunkeutua videolle.
  • Pue päälle mukavat vaatteet, joita ei tarvitse kesken lähetyksen nostella tai nyppiä. Vältä vaatteissa tiheää raitaa, vihreää väriä äläkä myöskään pukeudu koko mustaan tai koko vaaleaan asuun. Muista myös, että mikin lähellä roikkuvat korut eivät saa kilistä tai kolista ja joskus jopa huivi saattaa aiheuttaa rahinaa ääniraitaan.
  • Hae itselle hyvä energia. Esimerkiksi Iida ja Tuuli-Elina tykkää pomppia ja tehdä jotain fyysistä ja Kati hakee fiilistä höpöttelemällä.

Kuvauksen aikana:

  • Ota selvää, mitkä ovat sinun maneerisi esiintyessäsi ja yritä eliminoida ne videota tehdessä, koska kaikki näyttää suuremmalta TV:stä tai koneen ruudulla. Älä huoju tai heilu (jos on pakko huojua niin huoju mieluummin edes takaisin, kuin sivulta sivulle, se näkyy kamerassa vähemmän)! Lavalla liikkuminen on hienoa, mutta videolla on vain omituista jos juontaja katoilee kesken lähetyksen 😀
  • Mietin etukäteen hyvä alkuspiikki, jolla koukutat katsojat katsomaan videon loppuun.
  • Huomio yleisö kameran takana. Voit vaikka pyytää peukuttamaan jos katsojat on samaa mieltä sun kanssa jostain asiasta tai muuten vaan huudella katsojille terveisiä yms.
  • Pysy valppaana, mutta älä jää seuraamaan taustalla tapahtuvia asioita vaan pidä katse kamerassa. 
  • Mieti myös hyvä lopetus. Hyvässä lopetuksessa voit esimerkiksi kiittää katsojia ja kertoa koska nähdään seuraavan kerran!

Ja sitten se kaikista tärkein vinkki:
Always be yourself unless you can be Batman, then always be Batman.